3 dolog amit az online oktatás tanított nekünk

Az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatainak április 19-ei, és a felső tagozatok, valamint középiskolák május 10-ei megnyitásával sokaknak ismét háttérbe szorul az online oktatás. 

Mit tegyünk ha bezár az iskola, és átköltözik a megszokott matematika óra a virtuális térbe, az otthonunk pedig hirtelen tanteremmé változik? 

Közel egy éve nem sok szülő tette fel magának ezt a kérdést. Mára az otthontanulás, gyermekeink otthoni online oktatása a mindennapi életünk szerves részévé vált. 

Habár az iskolák és óvodák újra megnyitották kapuikat, nem tudhatjuk, hogy nyár után is nyitva maradnak-e. 

Megosztjuk a három legfontosabb leckét amit az elmúlt egy évben tanultunk, és amit minden tudatos szülőnek az online oktatásról tudnia érdemes.

1. Kezdjük a napot aktívan

A sikeres felnőtté válás egyik alappillére a helyes időbeosztás. Gyermekeink és számunkra is fontos a mindennapi rutin kialakítása és fenntartása. Keljünk korán, mintha iskolába, vagy óvodába mennénk. 

Nincs délig tartó pizsamában TV nézés! Öltözzünk fel, töltsünk el közösen egy egészséges reggelit, majd kezdjük el a napunkat.

2. Osszuk fel a napunkat több kis részre

Rendszerezzük gyermekünk napjait amennyire csak lehet, úgy, mintha az óvodában vagy iskolában lennének. Nagy segítségünkre lehet a Trello alkalmazás ebben.

Ne felejtsünk szünetet tartani, legyen játékidő a kicsiknek,és a tízórai is fontos része a napnak. 

Amennyiben home office-ban tudunk dolgozni, akkor mi is próbáljunk a gyermek időbeosztásához igazodni, hisz akkor fogunk tudni békében dolgozni, amikor a gyermek éppen tanul, vagy ha önállóan el tudja foglalni magát, ha már leckéje végére ért. 

A gyermekek rövidebb ideig tudnak otthon koncentrálni, mint az iskolában, amennyire lehet minden zavaró tényezőt próbáljunk meg semlegesíteni környezetükben.

Amennyiben segítségre van szüksége igyekezzünk válaszolni a kérdéseire, legjobb tudásunk és lehetőségeink szerint támogatni őt.

3. Online oktatás összeegyeztetése a home office-al

Mindannyiunkkal megesett már otthon végezhető munkák során, hogy a Zoom-on tartott üzleti beszélgetésünk hátterében gyermekeink, párunk vagy akár háziállatunk váratlanul megjelent.

Érdemes úgy megtervezni saját fontos hívásainkat, hogy közben gyermekünknek tanórája legyen. Amennyiben erre nincs éppen lehetőség, csináljunk számukra egy tanító jellegű lejátszási videó listát, vagy használjuk okostelefonunkat, és töltsünk le egy pénzügyi tudatosságra oktató alkalmazást.

Fontos, hogy realisztikusak maradjanak az elvárásaink magunk, és gyermekeink felé. Ne hasonlítsuk magunkat, vagy gyermekeinket másokhoz.