5 dolog, amire mindenképp figyelj a nevelésben

Avagy hogyan alapozd meg gyermeked boldog jövőjét!

A tudomány mai álláspontja szerint erre az 5 dologra mindenképp oda kell figyelnünk a gyereknevelésben, hogy sikeres és boldog felnőtt váljon gyermekünkből.

Légy jó példa!

A gyerekeknek jó példaképekre van szükségük, hiszen számukra a legegyszerűbb tanulási módszer az utánzás. Az utánzás által elsajátítandó képességek egyik legfontosabb „tananyaga” a kudarcok kezelése. Mivel gyermekünk azt a személyt utánozza, akivel napi szinten kapcsolatba kerül, nekünk, szülőknek lesz a feladatunk megmutatni: a kudarc az élet része és, hogy kitartással és fejlődéssel át tud majd lendülni a kezdeti nehézségeken és elérheti céljait.

Carol Dweck, a Stanford Egyetem kutatója felismerte, hogy az emberek kétféle hittel vannak az emberi fejlődésről. Az egyik, a rögzült szemléletmód, amikor úgy gondolkodik valaki, hogy mindössze annyira lehet képes, amennyire a veleszületett képességei alapján az lehetséges. A másik, a fejlődési szemléletmód, amikor elhisszük, hogy semmi nincs kőbe vésve, minden kihívás egy újabb lehetőség a fejlődésre. Dweck a kutatásában arra jutott, hogy azok a gyerekek, aki a fejlődési szemléletet sajátítják el, többet érnek el az életben, boldogabbak és sikeresebbek lesznek.

Szülőként jó példát mutatva és őszintén felvállalva saját kudarcainkat nem csak a bizalmat mélyítjük gyermekeinkben magunk felé, hanem azt is megmutathatjuk, hogy a kitűzött célokért keményen meg kell dolgozni. Gyermekeink rövid- és hosszútávú céljainak eléréséhez a MoneyMate applikáció gyakorlati alkalmazását kombinálhatjuk a jó szülői példával. Így egészen biztosak lehetünk abban, hogy gyermekünk sikeres felnőtté válik majd.

Tanítsd gyermekedet a természet szeretetére!

Tudtátok, hogy egyes felmérések szerint az amerikai tinédzserek boldogsága 2012-től folyamatosan csökkenő tendenciát mutat? Mi történt 2012-ben? Ez volt az az év, amikor az amerikai fiatalok okostelefonokat kezdtek használni, korlátlan internet hozzáféréssel.

Gyermekeink sajnos évről évre egyre több időt áldoznak fel a szabadban töltött óráikból azért, hogy képernyő előtt lehessenek. Amikor pedig a gyermekek kevesebb időt töltenek a szabadban, annak negatív hatása van az érzelmi jólétükre. Hazánkban a KSH felmérése alapján az iskolások 6-7 órát töltenek az iskolai és otthoni tanulással, ezért fontos, hogy a fennmaradó szabadidejükben a képernyő előtt töltött időt minimalizáljuk és ösztönözzük őket a szabadtéri játékokra.

A tanulmányok azt mutatják, hogy minél több időt tölt egy gyermek a friss levegőn és a természetben, annál jobb lesz az olvasási és matematikai készsége, valamint mentális és fizikai egészsége. És mindehhez napi 30 perc szabadban eltöltött idő már jó kezdet lehet!

Taníts kedvességet!

A kedvesség azt jelenti, hogy törődünk másokkal, és képesek vagyunk gondolatainkkal és tetteinkkel kimutatni a szeretetünket mások felé. Egy friss – 9 és 10 éves gyermekeken végzett – tanulmány szerint azok a gyermekek, akik kedvesek a társaikkal, segítőkészek és előzékenyek, őket társaik sokkal könnyebben elfogadták. Ezek a gyermekek könnyebben elérték a közösségben kitűzött céljaikat is. Pozitív hozzáállásuk pedig összességében az egész közösség javát szolgálta. 

Dicséretből sohasem elég

A dicséret pszichológiája abban rejlik, hogy a gyermeket az erőfeszítéséért dicsérjük, nem pedig az elért eredményért. 

Milyen a jó dicséret? Nagyon büszke vagyok rád, mert láttam tegnap mennyit tanultál a dolgozatra. 

Milyen a helytelen dicséret? Tudtam, hogy okos vagy és sikerülni fog a dolgozatod. 

A dicséret mennyiségére vonatkozóan nincs előírás: minél több megfelelő minőségű megerősítést adunk a gyerekeknek, annál jobb. Fontos, hogy olyan dolgokért is dicsérjünk, melyek alapján visszacsatolást kapnak tőlünk arról, hogy helyesen cselekedtek egy adott szituációban. A MoneyMate applikáció ösztönző rendszerével a dicséretnek egy különleges formájával is megismerkedhettek és alkalmazhatjátok a mindennapi életben. A gyermeked biztosan élvezni fogja a jutalmazásnak ezt a merőben új formáját. 

A szülő minőségi jelenléte a gyermek életében elengedhetetlen

Ez az utolsó tanács, melynek kivitelezése talán a legnehezebb. Rohanó világunkban nem könnyű a rendelkezésünkre álló időt úgy beosztani, hogy a családon belül senki sem szenvedjen hiányt. Legfőképpen a gyermek. A legfontosabb, hogy a rendelkezésünkre álló időben – bármennyi idő is legyen az – legyünk ott gyermekünkkel teljesen. Legyünk hangosak, játszunk, beszélgessünk, olvassunk, öleljük meg egymást. Mindezt úgy (és ez a nehezebb része a dolognak), hogy engedjük a gyermeket mindeközben önállósodni, megtapasztalni, hibázni és újra megpróbálni. (Aki járt már korcsolyapályán a gyermekével pontosan tudja, hogy miről beszélek.)

A folyamatos kommunikáció nagyon fontos a gyermekek pénzügyi nevelése során is. Amennyiben letöltöd a MoneyMate applikációt, úgy biztos lehetsz benne, hogy lesz miről beszélgetni a pároddal és gyermekeiddel. Csatlakozhatsz a Facebookon működő szülői csoportunkhoz is, ahol egy olyan szülői közösség vár rád, aminek célja, hogy a gyermekeinkből sikeres és boldog felnőtt legyen.