Ettől lesz sikeres felnőtt a gyermeked!

avagy a MoneyMate szellemisége

Egy dolog biztos: gyermekünk a pénzről az iskolában nagyon keveset tanul. Így ennek a tudásnak az átadása teljes mértékben ránk, szülőkre marad. Felnőtt létünk mindennapjaiban lehetőségünk nyílik valós példákkal szemléltetni a pénz szerepét az életünkben és akár egy témába vágó társasjáték is segíthet nekünk, de ezek igazán csak akkor lesznek maradandóak gyermekeink számára, ha saját tapasztalathoz is tudják ezeket kapcsolni. 

Ezzel az alap gondolattal vált világossá számunkra, hogy gyermekünknek minél hamarabb szeretnénk tapasztalati lehetőséget teremteni, bevezettük tehát a zsebpénzt.

Már önmagában a zsebpénz érkezése is azonnal két választási lehetőség elé állítja a gyermekünket: elkölti most vagy félre teszi későbbre. Mind a kettőből lesz tanulság, több is! És bár szülőként ott vagyunk mögötte ugrásra készen határozott véleménnyel felvértezve, a legjobb amit tehetünk, hogy hagyjuk őt a saját tapasztalatai megszerzésére. Ezen tapasztalatokat utólag megbeszélve hamar eljuthat gyermekünk arra a következtetésre, hogy bizony a döntéseinek következményei vannak!

Ne add csak úgy!

Ha már eldöntöttük, hogy adunk zsebpénzt a gyermekünknek, akkor a későbbi félreértések elkerülése végett fontos azt is azonnal meghatározni, hogy milyen gyakran és milyen összegben kapja azt meg. Saját tapasztalataink azt mutatják, hogy

az elvárások nélkül adott zsebpénz hátráltatja a pénz valós értékének kialakulását gyermekünkben,

hiszen a dolgok – amikre a pénzt költik – számára igazi erőfeszítés nélkül érhetőek el így. Amennyire csak lehet, az ilyen formában juttatott pénzt érdemes minimalizálni. Azt javasoljuk, hogy határozd meg mennyi az a keret, amiről gyermeked egy adott hónapban szabadon dönthet és azt tedd számára részletekben elérhetővé bizonyos feltételek teljesítése esetén! Talán elsőre rögtön a házi munka, vagy az iskolában szerzett jó jegy jut eszedbe. Ennek ellenére mi mégis inkább arra bíztatunk, hogy olyan tevékenységet határozz meg neki, ami nem azt erősíti benne, hogy javadalom jár olyanért is ami valójában az ő kötelessége! 

Válassz olyat, amit ösztönözni szeretnél!

Olyan tevékenységet, amit gyermekednek szerinted többet kellene végeznie! De minden olyan tevékenység is szóba jöhet, amiben hiszel, hogy jó hatással van gyermeked szellemi vagy testi fejlődésére, életviteli szokásaira. Azt az időt jutalmazd, amit gyermeked a saját jövőjébe fektet!

Ha végzett, beszéld át vele hogy ment a feladat és utána kapja meg a jutalmat! Ezzel erősödik kettőtök kapcsolata és te is jobban látod hogyan fejlődik. 

Legyünk következetesek!

Fontosnak tartjuk, hogy következetesek legyünk az elvárásainkkal és jutalmainkkal, így őrizve meg gyermekünk hitét ebben a rendszerben. Még véletlenül se próbáljunk olyan dologra elkérni a megérdemelten összegyűjtött zsebpénzét, amit nekünk, szülőnek kell minden körülmények között biztosítanunk számára! Az összeg, amit ilyen rendszerben bocsátasz rendelkezésére, az az övé, hiszen a te általad megszabott feltételek szerint kereste meg azt. Ennek megfelelően biztosítanod kell, hogy amit ebből a pénzből szeretne megvalósítani az meg is történjen! Ezek az élethelyzetek rengeteg beszélgetési lehetőséget teremtenek, melyek során elmondhatod a véleményed az adott témában, de a döntést engedd át neki!

Gyermeked később komolyabb dolgokat is szeretne majd, amihez elengedhetetlen lesz, hogy megtakarítson rájuk. Míg gyűjtöget, az új impulzusok új igényeket ébresztenek benne és eljön a pillanat amikor változtatni kényszerül korábbi álláspontján, fontossági sorrendet kell felállítania, esetleg több feladatot rövidebb idő alatt elvégeznie. Ezen döntések sorra formálják személyiségét és

a célok elérésével válik egyre kitartóbbá

és erősödik hite önmagában. Idővel pedig megjelenik gondolataiban az ár/érték aránya és lesz megfontoltabb a költésben ezáltal.


Rutinnal a sikerért

Mindeközben kialakulnak az új szokásai ezekből a tevékenységekből. Napi rutinná válhat az, ami korábban minden igyekezetünk ellenére sem akart megfelelő rendszerességgel megtörténni. Rutinja révén fejlődik abban amit csinál, jobbá válik benne és sikert ér el. Ez a folyamat pedig kialakítja benne a gondolatot, hogy bármire képes lehet, ha hasonló elszántsággal fog hozzá! 

Szülőként pedig ott a helyünk mellette és támogatnunk kell őt ebben a tanulási folyamatban. Reflektáljunk közösen és rendszeresen az elért eredményekről és az oda vezető útról! Hagyjuk, hogy szívünket büszkeség töltse el, ahogy gyermekünk napról napra magabiztosan halad a pénzügyileg tudatos felnőtté válás rögös, de annál emlékezetesebb útján.

Tarts velünk és a következő cikkünkben megismerheted, hogyan tudod a MoneyMate szellemiségét valóra váltani az applikációnk segítségével.