Legyen nektek is digitális perselyetek!

Mert van, amikor a virtuális az igazi!

Gyermekünk önálló pénzköltési lehetőségei igen csak limitáltak, hiszen szülőként mi gondoskodunk mindenről, amire csak szüksége lehet. Alkalmanként az általános iskola büféjében vásárolhat egyedül illetve a boltban fizethet helyettünk, már ha egyáltalán készpénzt használunk még ilyenkor. De ezeket az alkalmakat leszámítva gyermekünk nem találkozik a pénzzel, így a pénz értéke is igen ködös fogalom maradhat nagyon sokáig. 

Ha szeretnénk, hogy megfelelően alakuljon ki gyermekünkben a pénz értéke, akkor a zsebpénz jó kezdet lehet.

Amikor eldöntöttük, hogy gyermekünknek adunk zsebpénzt, akkor onnantól azt is elvárhatjuk tőle, hogy a neves (szülinap, gyereknap stb) alkalmaktól eltérő napokon kért nem létszükséges dolgaikat (pl egy újabb kisautó) már maguknak finanszírozzák. Átadni a készpénzt gyermekünknek ugyanakkor rejt magában néhány veszélyt: elfelejtheti hova tette, elhagyhatja, mások esetleg el akarják majd venni tőle. Igazán biztonságban a gyerek pénze a szülőnél van! Erre nyújt megoldást, ha a zsebpénzt virtuálisan tartjuk nyilván egy digitális perselyben: szülőként vezetjük, hogy mikor, mennyi pénzt kapott gyermekünk és azt is, hogy mikor, milyen céllal vásároltunk az ő döntése eredményeképp. Ezzel a megoldással a szülő tölti be a bank szerepét a gyermeke életében és így hamar megszokhatja gyermekünk, hogy nem csak úgy lehet pénzt birtokolni, hogy azt magunknál tartjuk a tárcánkban vagy perselyünkben. 

Iskolás gyermekünket akár be is vonhatjuk, hogy ő feleljen a nyilvántartás vezetéséért, amivel egyszerre gyakorolhatja az önállóságot és mélyítheti a pénzügyi tudatosságát is.

Természetesen egy virtuális rendszer sem lesz teljesen készpénz mentes. Vannak helyzetek, amikor ténylegesen szükség lehet arra, hogy jelenlétünk nélkül ő fizessen vásárlásáért (pl iskola büfé). Az erre a célra átadott készpénzt a digitális perselyben ugyanúgy nyilván lehet tartani kiadásként, mint amikor mi szülőként helyettük vásárolunk és azt rögzítjük a virtuális rendszerünkben. A digitális persellyel nem csak biztonságot nyerünk! A rendszeresen vezetett nyilvántartással lehetőségünk lesz gyermekünkkel megbeszélni, hogyan alakult az egyenlege és már most megtanulhatja, hogy a pénzügyi tudatosság része a bevételei és kiadásai nyomon követése.

A végső cél

A megfelelő költési célokkal gyermekünk megtanulhatja azt is, hogyan tegyen félre komolyabb dolgokra, és ahogy gyarapodik az általunk őrzött vagyona a digitális perselyben, úgy szokja meg a tudatot, hogy van pénze. Így amikor felnőtt korában egyszerre nagyobb összeghez jut – legyen szó akár a diákhitelről vagy az első fizetéséről – azt megfelelő magabiztossággal és bölcsességgel tudja kezelni

Ha már elég idős ahhoz, hogy legyen saját bankkártyája, akkor a virtuálisan nyilvántartott pénze terhére feltöltheted neki a kártyához tartozó számlát. Ahogy válik tudatosabbá gyermeked a pénzhasználattal, úgy töltheted fel egyre nagyobb összeggel a számláját és költözteted át idővel őt a szülői bankból a felnőtt világ bankjába. 

A MoneyMate applikáció segít neked, hogy a zsebpénz virtuális nyilvántartása egy digitális perselyben a lehető legkönnyebben valósulhasson meg és szellemiségével keretet is ad a pénzügyileg tudatos gyerekneveléshez. Próbáljátok ki még ma!