Hogyan hozd ki a legtöbbet az appból?

Miután megismerted az alap funkciókat, most bemutatjuk neked mi minden áll rendelkezésetekre a MoneyMate rendszerében.

Az applikációt minden családtagnak le kell töltenie, aki használni szeretné, regisztrálni viszont elég csak az egyik szülőnek. A többiek belépéséhez pedig majd olvassátok le a QR kódot, amit a gyermeked avatárjára kattintva érhetsz el a leggyorsabban.

A család pénznemét szabadon választhatod meg és e mellett még a Tappancs matrica is a rendelkezésetekre áll. Használhatjátok rugalmasan az igényeteknek megfelelően!

Jutalom, zsebpénz vagy ajándékpénz kezelésére

Ha gyermekednek is van mobilja és belép a MoneyMate applikációba, akkor a Bevételkártyákat már ő is tudja használni, hogy elkérje a jutalmat a tevékenység elvégzése után. Ilyenkor egy értesítést kapsz szülőként és a FŐOLDAL / JÓVÁHAGYÁS / BEVÉTEL nézeten megjelenik a jóváhagyásodra váró jutalomkérés. Ezt akár egy mozdulattal jóvá is tudod hagyni vagy megtekintheted a részleteket jóváhagyás előtt . Jóváhagyásod után azonnal megjelenik a Kártyán meghatározott összeg a gyermeked egyenlegében. Bevételkártyát létrehozni csak te tudsz, de gyermekednek van lehetősége arra, hogy saját maga válasszon hozzá képet . A kártyát többször is fel lehet használni, mindaddig, amíg azt nem törlöd. 

Ha szeretnél gyermekednek rendszeresen zsebpénzt juttatni, akkor a Bevételkártya létrehozásakor be kell kapcsolnod a Zsebpénz funkciót. Ilyenkor a beállított gyakoriság szerint érkezik hozzád jóváhagyásra a zsebpénz összege. Ha szeretnéd, beállíthatod, hogy a jóváhagyást automatikusan elvégezze a rendszer helyetted. A / Keretrendszer / ISMÉTLŐDŐ ELEMEK között ezt a kártyát külön kiemeltük neked és az automatikus jóváhagyást egy dedikált ikonnal is jelezzük.

Használd a Bevételkártyát akkor is, ha időnként ajándékpénzt is kap gyermeked. Célszerű olyan összeget választani a kártyához, aminek többszörösével várhatóan le tudjátok fedni az esetek többségét, de természetesen a kártyát tudod módosítani , ha szükséges. A MoneyMate világában a készpénzt a szülő kezeli, így ne felejtsd el ezt elkérni a gyermekedtől. 

Célok menedzsmentje

Rögzítsétek Célkártyán, hogy gyermeked mire vágyik! Az anyagi célok mellett (pl egy új doboz legó), lehet szó olyan eseményekről is, amelyek erősítik az emberi kapcsolatait (pl egy hétvégi zsúr a barátaival), de akár csak egy extra óra a számítógép előtt is szóba jöhet. Cél kártya létrehozását minden esetben neked kell véglegesítened, de gyermeked is kezdeményezheti annak felállítását. Ilyen esetben szülőként értesítést kapsz és a FŐOLDAL / JÓVÁHAGYÁS / ÚJ CÉL nézeten megjelenik a véglegesítésedre váró célkártya. Szülőként neked kell meghatároznod minden célnak az árát, ami lehet pénz, tappancs, vagy a kettő kombinációja. Ha olyan célt választ gyermeked, aminek van valós ára, akkor az lehet a kiindulási alap, mint teljes ár, és ha szeretnéd, akkor “szülői hozzájárulással” csökkentheted az árat, amit végül a gyermekednek el kell érnie.
Célra félretenni az adott Cél kártyán a gombra kattintva lesz lehetőségetek. A célra allokált összeg a teljes egyenleg része marad, de azonnal csökkenti az elérhető egyenleget. A Célhoz rendelés nézeten az elérhető egyenleg és a haladás mértéke azonnal frissül a célhoz rendelni kívánt összeg megadásával. Arra is van lehetőség, hogy a célhoz korábban rendelt összeget levegyétek a célról. Ilyenkor használjátok a gombot a célhoz rendeléskor és a negatív összeg lekerül a célról.

Ha gyermeked eléri a célhoz elvárt összeg(ek) 100%-át, akkor a BEFEJEZÉS gombra kattintva küld neked értesítőt, hogy elérte a célt. Ilyenkor a FŐOLDAL / JÓVÁHAGYÁS / CÉL BEFEJEZÉSE nézeten vár rád a kártya. Ha valóra váltottad a célt (pl megvetted neki az XBOX-t), akkor a JÓVÁHAGYÁS gombra kattintva zárod le a kártyát és a cél ára kiadásként levonódik a teljes egyenlegből. Természetesen az elérhető egyenleg ilyenkor már nem változik, hiszen a célhoz rendeléssel az összeget már korábban elszámoltátok az elérhető egyenleg terhére. Emlékeztetőül: Teljes egyenleg = Elérhető egyenleg + célokra allokált összegek. A célokhoz rendelt összeget a legegyszerűbben szülőként a FŐOLDAL / KIMUTATÁS / CÉLOK nézeten tudod áttekinteni.

Ha használtok visszatérő célokat (például Extra képernyőidő), akkor kapcsoljátok be a cél kártyán az ismétlődő funkciót. Ezzel, az adott cél befejezése után a Célkártya automatikusan létrejön a befejezéskor érvényes árral. Természetesen az ilyen célok is megjelennek a / Keretrendszer / ISMÉTLŐDŐ ELEMEK nézeten, a könnyebb áttekinthetőség érdekében.

Kiadások elszámolása

Ha gyermeked szeretne költeni az egyenlegéből, akkor elküldheti ezirányú kérését neked. A kiadási kérelem a FŐOLDAL / JÓVÁHAGYÁS / KIADÁS nézeten érkezik hozzád jóváhagyásra. Ilyenkor természetesen gondoskodnod kell a kérés valóra váltásáról (pl megvenni neki egy terméket, odaadni neki a készpénzt vagy feltölteni a bankkártyájára az összeget). Csak ezután hagyd jóvá a kiadás elszámolása kérést! 

Ha van rendszeres előfizetés, amit szeretnél, hogy gyermeked az elérhető egyenlege terhére finanszírozzon, akkor állítsd be a Kiadás kártyán az ismétlődő funkciót. A megadott gyakoriság alapján érkezik majd hozzád jóváhagyásra a kiadás. Természetesen itt is beállíthatod, hogy automatikus legyen a jóváhagyás. Ha lemondjátok az előfizetést, akkor a / Keretrendszer/ ISMÉTLŐDŐ ELEMEK listából kiválasztva ezt a kártyát, tudod törölni azt.

Kategóriák

Az applikációban valamennyi tételhez – legyen szó bevételről vagy kiadásról – lehetőséged van kategóriát is választani. A / Keretrendszerben a KATEGÓRIÁK nézeten szerkesztheted őket, vagy létrehozhatsz újakat. Ezek segítségével több csoportra tudjátok osztani a tranzakciókat, ami segíthet a későbbiekben jobban megérteni a gyermeked szokásait.

Riportok: listák és grafikonok

A FŐOLDAL / KIMUTATÁS oldalon a GRAFIKONOK mellett rendelkezésedre áll egy lista a nyitott CÉLOKról, ahol könnyen megismerhető, melyik célra mekkora összegek lettek allokálva és a célok részleteit is szerkesztheted innen .

TRANZAKCIÓK nézeten pedig listázva találod az összes olyat tételt, ami hatással volt a teljes egyenlegre. Ne feledd, a célokhoz történő hozzárendelés nem tranzakció! Majd ha a célt lezártátok, akkor lesz belőle kiadás és kerül be ebbe a listába. Ha szeretnéd, akkor alkalmazhatsz szűrőt is, hogy áttekinthetőbbé tedd a listát, vagy ha csak szeretnéd egy adott kategória tételeit megnézni.

Ha a fentebb részletezett funkciókhoz kapcsolódóan bármilyen észrevételed lenne, kérünk, küld el üzenetben. Használd bátran a Rólunk oldalon található kapcsolat űrlapot erre a célra!

A következő cikkünkben pedig megismerheted, hogyan segítenek ezek a funkciók abban, hogy következetes legyél az elvárásaidban miközben gyermeked növekvő motivációval és önbizalommal halad a pénzügyileg tudatos felnőtté válás útján.